Aardbeien bewaren of invriezen

Aardbeien bewaren of invriezen

Aardbeien bewaren of invriezen is heel goed mogelijk. Goede verse aardbeien blijven in elk geval zo’n drie dagen goed in de koelkast. Wie echter langer wil genieten van aardbeien, ook dat is mogelijk.

Aardbeien bewaren of invriezen

Aardbei

Aardbeien bewaren of invriezen

Wie een moestuin heeft met aardbeien, zal zeker het ‘probleem’ ervaren dat ineens heel veel aardbeien mooi rood en rijp zijn geworden. Eigenlijk is het dan teveel om op te eten. Natuurlijk is het mogelijk om aardbeien weg te geven aan familie of vrienden; vrijwel altijd zullen zij de aardbeien graag in ontvangst nemen. Maar het is ook mogelijk om de aardbeien voor eigen gebruik veel langer te bewaren. Aardbeien bewaren of invriezen: Bewaren tot en met ongeveer drie dagen, invriezen tot en met 6 maanden.

  • Was de aardbeien goed, haal hierna de kroontje eraf en droog deze. Vries vervolgens de aardbeien in een diepvries bakje of zakje in
  • Was de aardbeien, haal de kroontjes eraf en snijd ze doormidden of in partjes. Leg deze in een ruime schaal en voeg een half kopje suiker per kilo aardbeien toe. Roer de suiker voorzichtig door de aardbeien, zodat de suiker oplost. Vries vervolgens de gesuikerde aardbeien in een diepvriesbakje in
  • Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Pureer de aardbeien hierna in de keukenmachine of met de blender. Voeg eventueel wat suiker toe en vries de zelfgemaakte aardbeiensaus in.

Aardbeien bewaren of invriezen tips

  • De beste ervaringen hebben wij met het invriezen van aardbeiensaus, ofwel de gepureerde aardbeien. Deze saus smaakt altijd lekker over de yoghurt, vla of ander nagerecht. De aardbeien blijven mooi op kleur en de smaak van de ingevroren aardbeiensaus doet vrijwel niet onder van echte vers gemaakte aardbeiensaus.
  • Als aardbeien in zijn geheel worden ingevroren, zijn deze ook prima te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de kleur na ontdooien iets donkerder wordt en dat de structuur van de vrucht iets anders is geworden. Ze zijn dan zeker nog heel goed geschikt om er jam of saus mee te maken, maar om ze in zijn geheel op te eten (bijvoorbeeld op een boterham of op een taart) is de kwaliteit iets minder.
  • Voor het maken van smoothies, zijn ingevroren aardbeien wel heel erg goed. Gebruik ze dan gewoon ingevroren, voeg wat andere ingrediënten toe en de smoothie.
  • Aardbeien kunnen heel goed worden ingevroren in een plastic diepvrieszakje of in een diepvriesbakje. Ook handig kan het zijn om de aardbeien of aardbeiensaus in te vriezen in bakjes voor ijsblokjes – voor kleine porties. Eventueel kunnen deze, als ze goed hard zijn, worden samengevoegd in een bakje of zakje om er later één of meerdere blokjes uit te halen en op te eten.
  • Ongeveer dezelfde tips zijn van toepassing op frambozen – ook deze vruchtjes hebben op zich een beperkte houdbaarheid, maar kunnen net als de aardbeien heel goed worden ingevroren.